Inflammatoire borstkanker.

Inflammatoire borstkanker is een zeldzame en agressieve vorm van borstkanker die artsen nauwelijks in hun spreekkamer zien. De symptomen van de ziekte lijken sterk op een borstontsteking. Dàt is meestal dan ook het eerste waar de arts aan zal denken. Een antibioticumkuur wordt dan voorgeschreven. Daardoor blijven de relatief jonge vrouwen te lang doorlopen. Door de vertraagde diagnose komen de vrouwen vrij laat in het ziekenhuis terecht. Meer dan de helft heeft dan al uitzaaiingen. Een snelle diagnose is daarom belangrijk. Het levert letterlijk levenswinst op. 

De symptomen.RWC flyer informatie huisartsen etc voorkant

  • Zwelling van de borst. De borst ziet er rood/ paarsachtig en ontstoken uit (1/3 van de borst). De borst voelt hierdoor zwaar en pijnlijk/gevoelig aan.
  • Verdikking van de huid. Door de gelijkenis met een sinaasappel ook wel peau de orange genoemd.
  • De borst jeukt of voelt warm aan. Koorts ontbreekt.
  • Meestal geen knobbel.


De inflammatoire borstkankercellen blokkeren de lymfevaten, het vocht kan niet meer weg en veroorzaakt daardoor bovenstaande symptomen. De klachten ontstaan in korte tijd, weken tot hooguit een paar maanden. Doordat het in de lymfevaten zit, verspreidt de kanker zich snel door het lichaam. Daarom is een snelle diagnose van levensbelang. 

Voor alle duidelijkheid: de symptomen kunnen ook een teken zijn van andere ziektes zoals een infectie, een letsel of een andere vorm van ver gevorderde borstkanker.

Onderzoek en diagnose.

Inflammatoire borstkanker is moeilijk vast te stellen. Op de röntgenfoto (mammogram) is de ziekte niet altijd waar te nemen. Het afnemen van een stukje weefsel (biopt) kan alleen bij een geheel ontstoken borst. Vaak volgt ook nog een Mamma-MRI en een CT/PET scan.
Nadat de diagnose inflammatoire borstkanker definitief is vastgesteld, volgt een bespreking in een team met medische specialisten. Hier kijkt men welke behandeling het beste voor u is. 

De behandeling

Als patiënt krijgt u een op maat gemaakt behandelplan. Als eerste krijgt u een chemokuur, al dan niet gecombineerd met immuuntherapie of een hormoonkuur. Hiermee worden de kankercellen bestreden en neemt de zwelling af. Daarna volgt de operatie.
In de meeste gevallen amputeert de chirurg uw gehele borst en ook de lymfeklieren onder de arm.

Een borst besparende operatie is vaak geen optie. Inflammatoire borstkanker blokkeert namelijk de lymfevaten die door uw hele borst verspreid zitten. 

Nu kan de bestraling beginnen om eventuele kankercellen in uw borstwand en lymfeknopen te bestrijden.
Groeit de kankercel door hormonen (ER postief of eiwitten (HER postief) dan krijgt u daar medicijnen voor.