Na de afronding van de chemokuur zeggen mensen tegen mij:’ maar Hanneke, je bent nu zeker klaar met de behandeling’. Het antwoord is kort maar krachtig:’Nee’, ik slik de komende 5 tot 10 jaar ook hormoonpillen’. De hormonen gieren door mijn lichaam. Mijn omgeving moet dan ook erg wennen aan Hormoon Hanneke/ ook wel Hurricane Hanneke genoemd.

Als ik mijn borstkanker in een wiskundige formule samenvat dan ziet dit er als volgt uit: Graad III, ER positief, HER negatief. De letters ER positief betekent dat mijn borstkankercellen onder invloed van hormonen groeien. Chirurg Jansen heeft deze wel weg gesneden en chemo ruimt eventuele zwerfkankercellen op. Maar de komende 5 tot 10 jaar slik ik ook preventief hormoonpillen om zo borstkanker te voorkomen.

1 pil

Ach ja dat is maar 1 pilletje per dag en dat gedurende lange periode. Dat kan toch niet zo erg zijn? Een patiënt van chirurg Jansen zei tegen haar dat ze door de hormoonpillen in 1 klap 10 jaar ouder werd. En ik moet eerlijk zeggen. En ik moet eerlijk zeggen, dat in de eerste maanden dat ik Tamoxifen slik, wel honderd jaar oud lijk. Zo zie ik er ook uit. Het haar is grijs en ik zie er witjes uit.

Schrik

Lees ik de bijsluiter van de hormoonpil. Tamoxifen, dan zou ik daarvan kunnen schrikken. Maar dat is volgens mij het doel van bijsluiters namelijk dat de fabrikant, alle complicaties wil uitsluiten om zo eventuele rechtszaken te voorkomen. Feit is dat ik door het slikken van Tamoxifen, versnelt in de overgang kom. De opvliegers vliegen dag en nacht aan. Een vriend vraagt hoe het voelt. Nou ga je maar op een gasfornuis zitten, die aan staat. De warmte stroomt van de nek naar het hele lichaam met als gevolg dat ik erg zweet. En dat is echt een dingetje voor mij. Ook voel ik me opgejaagd en ben ik sneller boos. Vandaar de bijnaam Hurricane Hanneke.

Belangrijk

Als ik andere vrouwen spreek die Tamoxifen slikken hoor ik vaak het verhaal dat ze ermee gestopt zijn. Bij de tussencontrole bespreek ik mijn bijverschijnselen met oncoloog-internist Carolien Schröder. Ze vraagt aan mij of ik het nog even kan volhouden, dat de ergste bijverschijnselen na enkele maanden zullen verdwijnen. En nu bijna een jaar later, kan ik zeggen dat dit klopt. Bovendien zie ik het belang in van de hormoonpillen, die als preventie tegen borstkanker dienen. Mijn raad is om eventuele bijverschijnselen met uw oncoloog te bespreken. Een aantal zaken zijn gewoon op te lossen.