Stap 6 B De Hormoonbehandeling
Hormoonbehandeling voelt raar. Juni 2016 ontdek ik een knobbeltje. 19 juli volgt de operatie. Gevolgd door 30 bestralingen en 6 maanden preventieve chemokuur. Dan denk ik, in maart 2017, Ik Ben Klaar. Maar dat is niet zo. Het is het begin van 5 tot 10 jaar hormoonpillen slikken. Mijn tumor is namelijk Graad III, ER + en HER-. Oftewel als er ergens kankercellen in mijn lichaam zwerven, groeien ze door de hormoon oestrogeen in mijn lichaam. Om dit tegen te gaan slik ik Tamoxifen.
Tamoxifen babe
Hierdoor raak in een versnelde overgang. De opvliegers vliegen 6 keer in de nacht en vier keer op de dag langs. Ik zie er in eerste instantie oud en grijs uit. En vanwege mijn opvliegendheid. Kan ik beter niet in de diplomatieke dienst gaan. Gelukkig stabiliseert dit na een half jaar, wat mede te danken is aan medicijnen die de opvliegers tegenhouden. Ik hervind mijn lichaam. Het haar groeit. Het lichaam begint weer te werken en wordt zelfs fotogeniek.

Aromatase
Na 2 jaar geeft oncoloog-internist Carolien Schröder aan dat het pillenbeleid verandert. Nu krijg ik een Aromatase pil. Het vermindert het oestrogeen in eierstokken, vetweefsel, lever en borstkankergezwel. En dus de groei van eventuele kankercelzwervertjes.
Vertrouwen
Ik schrik weer van de bijwerkingen. Het heeft als bijwerking botontkalking en pijn in spieren en gewrichten. Gelukkig blijkt uit de botscan dat mijn botten stevig zijn. En om de botontkalking tegen te gaan krijg ik elke dag een Calciumcarbonaattablet en 1 keer per week alendroninezuur. Het blijft een rare gedachte. Ik voel me fit. De kanker is weg en toch slik ik preventief medicijnen. Dan is het gewoonweg een kwestie dat je op de kennis van je oncoloog-internist vertrouwt en de medicijnen wel neemt.